Permis legal

Care sunt diferitele categorii de permise de conducere? | [Permis legal]

 Permis legal În UE, există mai multe tipuri de permise de conducere, fiecare dintre aceste permise vă permite să conduceți diferite categorii de vehicule. Obținerea unei categorii de permise de conducere depinde în principal de trecerea codului autostrăzii, dar și de succesul sau eșecul unui candidat la testul de conducere al categoriei respective de vehicule. Acest test practic poate fi efectuat dintr-o dată sau poate consta dintr-un test off-road și un test rutier, în funcție de tipul de vehicul condus de candidat. Permis legal

 

Permis de conducere securizat | Permis legal

Permisul de conducere sigur este noul format luat de documentul oficial de la sfârșitul producției permiselor de conducere în format hârtie. Acest format se găsește sub forma unui card de plastic care măsoară 8,5 cm pe 5,4 cm și face parte din documentele care au fost armonizate între toate statele Uniunii Europene.

Brevetul de siguranță rutieră

Accesibil de la vârsta de 14 ani, certificatul de siguranță rutieră (BSR) permite, după obținerea acestuia, să conducă un motor cu 2 roți sau 3 roți având o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 50 cm3.

Cu toate acestea, promovarea testului certificatului de siguranță rutieră nu este gratuită, prețul BSR depinzând în principal de prețurile aplicate de unitatea de instruire aleasă de utilizator.

Licența A

Licența A permite șoferilor în vârstă de 24 de ani care au validat licența A2 de cel puțin 2 ani să conducă două roți motorizate cu sau fără sidecar.

Licență A1

Accesibilă de la 16 ani, licența A1 permite, după obținere, să conducă motociclete cu o deplasare maximă de 125cm3

Licență A2

Licența A2, accesibilă de la vârsta de 18 ani, permite utilizatorilor drumurilor care o obțin să fie autorizați să conducă vehicule cu o putere maximă de 47 de cai putere (sau 35 kW).

 Permis

Licența B

Accesibilă de la vârsta de 18 ani, licența B permite, după obținerea acestuia, să conducă mașini, autoutilitare și chiar autoutilitare, în anumite condiții. Vehiculul nu trebuie să aibă mai mult de 9 locuri (șofer inclus) și greutatea sa totală autorizată trebuie să fie mai mică de 3,5 t. GVWR include greutatea vehiculului neîncărcat, sarcina maximă de marfă (cunoscută și sub numele de sarcină utilă), precum și greutatea maximă a șoferului și a tuturor pasagerilor.

🚦 Consultați definiția completă a PTAC 🚦 Permis legal

Ca indicație, o mașină privată nu trebuie să depășească 3,5 t, trebuie să aibă mai puțin de 9 locuri, șofer inclus, în caz contrar este considerată un vehicul de categorie superioară.
Licența B autorizează, de asemenea, utilizatorii să conducă motociclete de 125cc, precum și triciclete după o licență de 2 ani și un curs de formare de 7 ore.

Rețineți că șoferii tineri au un permis de probă, a cărui durată poate varia de la 2 la 3 ani în funcție de metoda de învățare pe care au urmat-o. Permis legal

 Permis legal

Licență B1

Licența B1, numită și „licență B simplificată”, oferă candidatului care o obține posibilitatea de a conduce cvadricicluri grele aparținând definiției directivei 2002/24 / CE categoria L7e. Înainte de a putea obține această categorie de licență, candidații trebuie să finalizeze examenul teoretic.

Permisul BVA

Termenul permis BVA corespunde mențiunii 78 din permisul de conducere. Această declarație restrictivă permite utilizatorilor care îi sunt supuși să conducă numai vehicule echipate cu o cutie de viteze automată. În cazul în care pregătirea pentru transmisia automată este mai scurtă pentru candidați, cu cel puțin 13 ore de urmat, atunci va fi suficient ca candidatul să urmeze un curs de formare de 7 ore pentru a putea conduce vehicule echipate cu o cutie de viteze manuală.

Licența BE

Permisul BE este un test al permisului de conducere care permite, după obținerea acestuia, să conducă remorci cu o greutate mai mare de 750 kg. Prezentarea pentru acest examen constă într-un test de eligibilitate fără circulație, precum și un test de circulație. Acest permis de conducere rămâne valabil 15 ani.

 

Vehicule grele de marfă și autorizații de transport public | Permis legal

Aceste permise de conducere sunt destinate profesioniștilor din transportul de mărfuri și transportul public. Aceștia necesită pregătire specială într-un centru autorizat înainte de a susține examenul practic final.

Licența C

Accesibilă de la vârsta de 18 ani deținătorilor unei licențe B, licența C1 permite, după obținerea acesteia, să conducă vehicule alocate transportului de mărfuri a căror greutate totală autorizată este cuprinsă între 3,5t și 7,5t. Apoi, de la vârsta de 21 de ani, este posibil să treceți permisul C pentru a conduce vehicule grele de marfă echipate cu remorci.

  Permis legal

Permisul D

Accesibilă de la vârsta de 21 de ani deținătorilor unei licențe B, licența D1 permite, după obținerea acesteia, să conducă vehicule utilizate pentru transportul persoanelor care pot transporta până la 16 pasageri și a căror lungime maximă este de 8 metri. Apoi, de la vârsta de 24 de ani, este posibil să treci permisul D pentru a conduce autobuze echipate cu remorci.

Indiferent de categoria vehiculului care este folosit pentru a călători, toți șoferii sunt supuși regulilor codului autostrăzii. În plus, riscă aceleași pedepse (bilet, retragerea punctului sau înfățișarea în instanță) în cazul unei infracțiuni.

Alte forme de permis de conducere

În cele din urmă, există alte forme de permis de conducere, care pot fi temporare, cum ar fi permisul provizoriu, sau foarte specifice, cum ar fi permisul alb sau permisul de conducere militar.

Licența provizorie

Este Certificatul de examinare a permisului de conducere (CEPC) cu mențiunea „favorabilă” acordată candidatului până la 48 de ore după prezentarea sa la examenul practic care îi permite să conducă pe șosea în timp ce așteaptă să i se primească copia permisul de conducere sigur.

Licența albă

Licența albă este o autorizație emisă de instanțe pentru un infractor al regulilor codului rutier, permițându-i să-și păstreze dreptul de a conduce un autovehicul pentru a îndeplini cerințele profesionale, medicale sau de comandă. familie.

Permisul de conducere militar |  Permis legal

Cunoscută sub numele de „permis de conducere militar”, această formă specifică de permis de conducere este eliberată militarilor după obținerea reglementărilor lor de circulație și validarea unui test practic. Odată obținut acest permis de conducere, îl pot transforma într-un permis de conducere civil.

rezumat de permis legal

LA Este valabil numai pentru conducerea motocicletelor și motoretei.
B Este valabil exclusiv pentru conducerea vehiculelor de călători cu maximum 9 locuri, inclusiv cea a șoferului; vehicule de transport de mărfuri a căror greutate maximă autorizată nu depășește 3500 kg și vehicule din această categorie a căror remorcă nu depășește 750 kg.
VS Este valabil pentru conducerea vehiculelor care transportă mărfuri a căror greutate maximă autorizată depășește 3500 kg
D Este valabil exclusiv pentru conducerea autoturismelor cu mai mult de 9 locuri, inclusiv cea a șoferului.
E Este valabil pentru conducerea vehiculelor din categoria B, C și D, cuplate la o remorcă a cărei greutate maximă depășită 750 kg
F Este valabil pentru conducerea vehiculelor din categoria B, dar special adaptat pentru a ține cont de infirmitatea șoferului.
G Este valabil pentru conducerea tractoarelor agricole, a utilajelor pentru lucrări publice sau a vehiculelor industriale.

  
 
PERMISE SPECIALE ELIBERATE DE SERVICIILE COMPETENTE ALE MINISTERULUI ÎNSĂRCINAT CU TRANSPORTUL.
 

  1. Orice șofer al unui automobil utilizat pentru transportul școlar al copiilor sub 13 ani trebuie să dețină, pe lângă permisul de reglementare pentru categoria vehiculului menționat, o autorizație specială cu mențiunea „  valabil pentru transportul copiilor  ”

 

  1. Operațiunea de plată a unui automobil pentru transportul de persoane impune conducătorului auto să dețină, pe lângă permisul de conducere, și un certificat de competență .

 
Candidatul la certificatul de competență trebuie să justifice 2 ani de practică cu licența B
 
Candidatul pentru autorizația specială pentru transportul copiilor trebuie să justifice cel puțin un an de practică cu licența D.
 
Candidatul la examenul permisului de conducere pentru categoriile C, D și E trebuie să furnizeze dovada:

  • Cel puțin 2 ani de practică efectivă de conducere cu un permis de categoria B (pentru a obține un permis C);
  • Cel puțin 1 an de practică efectivă de conducere cu permis de categoria C (pentru a obține un permis D);
  • Cel puțin 2 ani de practică efectivă de conducere cu un permis de categoria C (pentru a obține un permis E).

 
Candidatul la examenul permisului de conducere pentru G trebuie să dețină cel puțin un permis de categoria B.
 
Vârsta maximă necesară pentru obținerea permisului de conducere este de 16 ani pentru categoria A, 18 ani pentru categoriile B, F, G și 21 de ani pentru categoriile C, D și E

Open chat
Nevoie de ajutor?
Buna ziua
Cum vă putem ajuta?
%d blogeri au apreciat: