toate categoriile de permis

Driving license categories

all permit categories. Minimum age for obtaining a driving license :

  • 16 years old for categories AM, A1 and B1;
  • 18 years old for categories A2, B, BE, C1, C1E and Tr;
  • 20 years of age and at least 2 years’ experience in driving A2 license motorcycles, or at least 24 years for category A motorcycles;
  • 21 years for categories C, CE, D1 and D1E, as well as for motor tricycles with a power over 15kW;
  • 24 years for categories D, DE, Tb and Tv.

All permit categories

CATEGORY AM

Mopede.

CATEGORY A1

Motorcycles with a maximum cylinder capacity of 125 cm3, a maximum power of 11 kW and a power / weight ratio of not more than 0.1 kW / kg. Motor tricycles with a maximum power of 15 kW.

CATEGORY A2

Motorcycles with a maximum power of 35 kW, with a power / weight ratio not exceeding 0.2 kW / kg and not derived from a vehicle having more than twice its power.

CATEGORY A

motorcycles with or without attachment and motor tricycles with a power exceeding 15 kW.

CATEGORY B1

Quadricycles with a mass not exceeding 400 kg (550 kg for goods vehicles), not including the mass of batteries in the case of electric vehicles and which are equipped with an internal combustion engine with a maximum net power not exceeding 15 kW or with an electric motor whose maximum continuous rated power does not exceed 15kW.

B CATEGORY

1. a motor vehicle with a maximum authorized mass not exceeding 3,500 kg and whose number of seats, in addition to the driver, is not more than 8;

2. an assembly consisting of a towing vehicle of category B and a trailer with a maximum authorized mass not exceeding 750 kg;

3. a combination of vehicles with a maximum authorized mass not exceeding 4,250 kg, consisting of a towing vehicle of category B and a trailer with a maximum authorized total mass exceeding 750 kg;

CATEGORY BE

A combination of vehicles with a maximum authorized mass exceeding 4,250 kg, consisting of a category B towing vehicle and a trailer or semi -trailer with a maximum authorized total mass exceeding 750 kg.

CATEGORY C1

The vehicle, other than that of category D or D1, with a maximum authorized mass not exceeding 3,500 kg but not exceeding 7,500 kg, and which is designed and constructed for the carriage of a maximum of 8 passengers in addition to the driver. A trailer with a maximum authorized mass not exceeding 750 kg may be attached to this vehicle.

CATEGORY C1E

A combination of vehicles consisting of a towing vehicle of category C1 and a trailer or semi-trailer with a maximum total authorized mass exceeding 750 kg, provided that the maximum total authorized mass of the assembly does not exceed 12,000 kg.

Ansamblurile de vehicule în care vehiculul trăgător face parte din categoria B, iar remorca sau semiremorca sa are o masă totală maximă autorizată de peste 3500 kg, cu condiţia ca masa totală maximă autorizată a ansamblului să nu depăşească 12.000 kg;

CATEGORIA C

Autovehiculul, altul decât cele din categoria D sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg şi care sunt proiectate şi construite pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto.

Ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg.

CATEGORIA CE

Ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.

CATEGORIA D1

Autovehiculul proiectat şi construit pentru transportul a maximum 16 pasageri, în afară de conducătorul auto şi a cărui lungime maximă nu depăşeşte 8 m.

Ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul trăgător din categoria D1 şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg.

CATEGORIA D1E

Ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria D1 şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie să fie destinată transportului de persoane.

CATEGORIA D

Autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg.

CATEGORIA DE

Ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria. D şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie să fie destinată transportului de persoane.

CATEGORIA Tr

Tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări.

CATEGORIA Tb

Troleibuz.

CATEGORIA Tv

Obținerea unui permis de conducere în UE

Pentru a obține un permis de conducere în UE trebuie:

Reședința obișnuită

Puteți solicita un permis doar în țara în care locuiți în mod normal sau în cea mai mare parte a timpului. Ca regulă generală, aceasta este țara în care petreceți cel puțin 185 de zile calendaristice pe an, din motive personale sau profesionale.

Dacă aveți legături personale/profesionale în 2 sau mai multe țări din UE. Reședința normală este locul unde aveți legăturile personale (atâta timp cât mergeți acolo periodic). Nu trebuie să îndepliniți această ultimă condiție dacă locuiți într-o țară din UE pentru a desfășura o activitate pe o perioadă determinată.

Dacă vă mutați în străinătate pentru a merge la colegiu sau universitate, reședința obișnuită nu se schimbă. Totuși, puteți solicita un permis în țara în care vă aflați, dacă dovediți că studiați acolo de cel puțin 6 luni.

Cerințe cu privire la vârstă

Pentru a obține un permis de conducere, trebuie să îndepliniți următoarele cerințe cu privire la vârsta minimă. Totuși, în unele țări din UE, vârsta poate fi mai mare sau mai mică și pot exista unele cerințe suplimentare. Nu existe limită maximă de vârstă pentru deținerea unui permis de conducere. Acesta rămâne valabil atâta timp cât, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți. toate categoriile de permis

Criterii medicale minime

Înainte de a vă elibera permisul de conducere. Autoritățile trebuie să verifice dacă, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți. De asemenea, ar putea fi nevoie să efectuați un control medical ori de câte ori vă reînnoiți permisul de conducere sau după ce împliniți o anumită vârstă. În cazul șoferilor de camion sau de autobuz, controalele medicale se efectuează o dată la 5 ani.

Examenul auto și examinatorii

Nu există norme europene privind formarea conducătorilor auto, școlile de șoferi sau instructorii auto. Totuși, există standarde europene minime în ceea ce privește:

  • examenul auto – trebuie să reușiți atât examenul practic (traseul), cât și pe cel teoretic (sala)
  • examinatorii auto – trebuie să finalizeze un program inițial de formare, apoi să urmeze regulat cursuri de formare și sesiuni de asigurare a calității.

Dacă îndepliniți toate cerințele vi se va elibera un permis UE de conducere în format standard – de mărimea unui card de credit, din plastic. Cu fotografie și elemente speciale de securitate, disponibil în toate țările din UE începând din 2013.

Aflați mai multe despre modelele de permise de conducere eliberate înainte de 2013Deschideți ca link extern

, care sunt încă valabile: cum arată, cu ce elemente de securitate sunt prevăzute, ce drepturi și categorii de vehicule le sunt asociate.

Informații specifice fiecărei țări

Check your driver’s license rules in the country where you live and find out about driver training and testing, minimum age and medical requirements:

By admin

Lasă un răspuns

Open chat
Nevoie de ajutor?
Buna ziua
Cum vă putem ajuta?
%d blogeri au apreciat: