Ai voie să conduci în România cu permis de conducere străin?

Conform legii, autoritățile române nu sunt obligate să recunoască un permis de conducere străin și de aceea există permisul internațional de conducere (IDL).

Cum se transformă un permis de conducere | străin în unul românesc
Cum se transformă un permis de conducere străin în unul românesc

Acesta este emis de statul în care ați primit inițial permisul de conducere, este scris în mai multe limbi internaționale, dovedește că aveți un permis de conducere valabil și că puteți conduce o anumită categorie de vehicule.

IDL este recunoscut numai de țările care au semnat Convenția din 1968 privind traficul rutier. Deci, ar trebui să verificați mai întâi statele semnatare înainte de a utiliza un IDL în țara respectivă. România este o parte semnatară și recunoaște IDL-urile.

Cu toate acestea, autoritățile române au practica de a nu solicita IDL și este suficient să prezentați permisul de conducere străin, atâta timp cât acesta are un format ușor de înțeles și este în limba engleză. Totuși, nimeni nu poate garanta că nu vi se va solicita o traducere legalizată a permisului, deci nu veți fi acuzați că conduceți o mașină fără permis de conducere.

Care este conversia unui permis de conducere și cum mă ajută?

Acest tip de conversie este, în esență, o recunoaștere oficială a permisului de conducere străin în România, în urma căruia obțineți un nou document – permisul de conducere românesc. Puteți utiliza această licență pentru a conduce vehicule în mod legal în România sau chiar în Uniunea Europeană.

Schimbarea permisului de conducere este utilă pentru cetățenii străini care au reședința românească, mai ales dacă permisul din țara de origine este pe cale să expire și nu vor să se întoarcă în țara respectivă doar pentru a-l reînnoi. Sau dacă nu este scris într-o limbă internațională.

Pot folosi permisul meu de conducere străin pentru a conduce vehicule în România, fără a-l converti?

România recunoaște automat permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană, plus câteva țări din afara UE, chiar și fără conversie oficială. De exemplu, dacă aveți un permis de conducere din Spania, îl puteți folosi liber pe teritoriul României. Dar dacă aveți un permis de conducere din Ghana, acesta nu va fi recunoscut automat și nici nu poate fi convertit.

Când este obligatoriu să-mi schimb permisul de conducere?

  • Licența dvs. este deteriorată, pierdută sau furată
  • Licența a expirat (numai dacă sunteți cetățean al UE; nu puteți transcrie o licență non-UE expirată).
  • Dacă comiteți infracțiuni de trafic
  • Dacă aveți o reședință românească Este obligatoriu să transcrieți licența după 2 ani de reședință, dacă aveți o licență cu o perioadă de valabilitate nedeterminată (numai dacă acest lucru este solicitat de autoritățile naționale din țara în care locuiți) sau dacă ați obținut licența într-o țară terță.

În ceea ce privește țările din afara UE, obligația de a converti permisul de conducere în unul românesc apare numai dacă vă stabiliți reședința în România. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană locuiește în România cel puțin 185 de zile pe parcursul unui an sau se întoarce periodic la o adresă din România, din motive legate de relațiile personale, deși locuiește într-o altă țară.

Este obligatoriu să treci un nou test de conducere pentru ca permisul de conducere să fie recunoscut?

Nu este imperativ să treci testul de conducere pentru a schimba permisul de conducere obținut în majoritatea țărilor lumii, cu unele excepții prevăzute de lege.

O particularitate există și în cazul permisului de conducere obținut în China, pentru care transcrierea se face fără a lua un nou examen doar pentru categoria B, vehicule comune.

Ce pași ar trebui să urmez pentru a-mi converti permisul de conducere?

  1. Finalizați o evaluare medicală, care arată că sunteți apt să conduceți vehicule în categoriile menționate în licență
  2. Trimiteți fișierul de conversie a documentului către serviciul public comunitar din cadrul autorității competente din zona teritorială în care vă aflați.

Care sunt condițiile pentru convertirea permisului meu de conducere?

Puteți face o transcriere voluntară numai dacă aveți o reședință legală în România și înainte de termenul de 185 de zile.

Ce criterii trebuie să îndeplinesc pentru a-mi modifica licența?

Trebuie să aveți cel puțin 18 ani, rezident în România și să obțineți un certificat medical care să ateste că sunteți apt să conduceți un vehicul.

Când îmi va expira permisul de conducere românesc?

Termenii de valabilitate pentru permisele de conducere românești sunt după cum urmează:

  • 5 ani pentru categoriile: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv
  • 10 ani pentru categoriile: AM, A1, A2, A, B, Bl și BE
admin
Author: admin

By admin

Lasă un răspuns

Open chat
Nevoie de ajutor?
Buna ziua
Cum vă putem ajuta?
%d blogeri au apreciat: